Politiken Bogfolk

Uge 39: Europæisk engagement, litterær velfærdsskepsis og Hesselholdts ‘Vivian’

September 29, 2016
Europas unge må godt være naive og visionære, forklarer de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen, som du kan møde i denne uges Bogfolk. De sidste 20 års dansk litteratur er velfærdsskeptisk, siger Tue Andersen Nexø. Og så er der næsten ikke adjektiver nok til at beskrive Christina Hesselholdts fremragende skrivestil i den nye roman 'Vivian'. 
Med andre ord: Ugens Bogfolk når vidt omkring i det litterære, europæiske, kosmopolitiske, og velfærdsdanske landskab. 

Hør de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen fortælle om deres rejse gennem et kriseramt Europa set fra ungdommens perspektiv. I bogen "Vores Europa" sætter de ansigter på statistikkerne og møder europas unge - både den tabte generation, de nye, unge højrenationalister og sig selv.
 
Og så er dansk litteratur de sidste 20 år karakteriseret ved en såkaldt "social vending", hvor en række forfattere er særligt optaget af den daglige, velfærdsdanske virkelighed. Det mener i hvert fald lektor på Københavns Universitet, litteraturkritiker og forfatter Tue Andersen Nexø, som har skrevet bogen "Vidnesbyrd fra velfærdsstaten". 

Til sidst i programmet dykker vi ned i en roman, der udforsker forholdet mellem tavshed og tale, nemlig "Vivian" af Christina Hesselholdt om den amerikanske gadefotograf Vivian Maier. Den har Lilian Munk Rösing anmeldt, hun synes den er fantastisk, og der er næsten ikke adjektiver nok til at beskrive Hesselholdts helt særlige, kokette og herlige skrivestil. 

Gæster i studiet: Elena Maria Askløf, Peter Laugensen, Tue Andersen Nexø og Lilian Munk Rösing 

Vært: Silke Fensman 

I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Katrine Hornstrup Yde og Hanne Budtz-Jørgensen