Politiken Bogfolk

Bogfolk Special: Lone Frank og ’Lystens Pioner’

April 8, 2016

Kan man behandle skizofreni ved at sætte elektroder på hjernen?

Jes Stein Pedersen interviewer i denne uges særudgave af Bogfolk neurobiologen Lone Frank, som er aktuel med bogen ’Lystens Pioner”, hvor hun udforsker psykiateren Robert Heats hjernestimuleringsmetoder.

Ifølge Lone Frank er vi nået til et punkt, hvor psykiatrien mere end noget andet er det prisme, vi betragter og forstår os selv igennem. Gennem et par årtier har vi vænnet os til, at forskere ser lige ind i den levende hjerne med avancerede scannere, og at de nøje kortlægger dens væld af kemiske signaler.

Men sådan så verden ikke ud, da den amerikanske psykiater Robert Heath i en tid, hvor Freud dominerede psykiatrien, i stedet insisterede på, at psykiske sygdomme var defekter i hjernen. I 1950 fandt han på at sætte elektroder dybt ned i hjernen på et levende menneske og slutte strøm til. Heath behandlede skizofrene, depressive og epileptikere, og resultaterne vakte opmærksomhed. Men så gik han for vidt og forsøgte at omvende en homoseksuel mand ved at lukke ham inde med en kvindelig prostitueret og sætte strøm til hans hjernes lystcenter.

Lone Frank fortæller historien om Robert Heath, om hans storhed og fald, og om hvordan hendes opklaringsarbejde trækker tråde til nutidens forskning og giver en pejling for fremtiden. Er dyb hjernestimulation psykiatriens store håb?

Vært: Jes Stein Pedersen

Redaktion: Jes Stein Pedersen og Hanne Budtz-Jørgensen